[O1] Czy te amortyzatory są w porządku?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • knefel86
    Classic
    • 2010
    • 9

na obwodnicy Wrocławia to samo, większość jedzie środkowym pasem, nieliczni zjeżdżają na prawo, aczkolwiek przyznam szczerze, iż ciężarówki w znacznej większości jadą skrajnym prawym pasem.
  • BORA
    Ambiente
    • 2009
    • 118
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Panowie czy Waszym zdaniem te amortyzatory są zużyte czy są ok? Pytam bo już sam nie jestem pewien.

Tu tylny amorek. Od razu mówię że próbowałem zsuwać amortyzator z całej siły i przesuwa się ona z taką prędkością jak na filmiku poniżej:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SCDa_AeoSDw&feature=player_embedded[/youtube]

Tu zachowanie samochodu po rozbujaniu:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gb_yy1oQHAo[/youtube]

Czy według Was takie zachowanie samochodu po naciskaniu jest prawidłowe czy zbyt łatwo się ugina?

Auto jak się przyspiesza to unosi się z przodu, a jak się hamuje to siada i czasem w zakrętach przy bardzo dużych prędkościach czuć takie kołysanie na bok i z powrotem bardzo delikatne ale odczuwalne dlatego zacząłem się zastanawiać czy amorki są w porządku? Na diagnostyce oczywiście wychodzą ok. ale wiadomo jak to jest z trzepakami..

Już prawie zamówiłem amortyzatory, ale szczerze powiem że taka wymiana jak dla mnie to trochę kosztowna zabawa dlatego odkręciłem dzisiaj ten jeden tylny i postanowiłem że może coś doradzicie..
    BORA aka xbora
    Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
    ||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||

Komentarz

• Dudekken
      Drive
      • 2010
      • 75

Szczerze to te prawie zamówione amorki możesz zamówić na 200%... Twoje już nie żyją... :lol:

Komentarz

• BORA
        Ambiente
        • 2009
        • 118
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jesteś pewien (?) bo to mnie kurde szarpnie trochę.. Łudziłem się że takie uginanie samochodu nie jest najgorsze a tylni amorek nie dawał się wcisnąć łatwo..

Ktoś potwierdza to co pisze kolega Dudekken?
        BORA aka xbora
        Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
        ||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||

Komentarz

• Dudekken
          Drive
          • 2010
          • 75

Pisząc o zdechłych amorkach miałem na myśli jedynie tylne, tak powolne wysuwanie się amorka niestety świadczy o jego zmęczeniu życiem... Nie jest to nic pilnego, na jutro... ale w najbliższym czasie na pewno wymiana cię nie ominie... Przednie zostaw w spokoju bo wydają się być ok...

Komentarz

• BORA
            Ambiente
            • 2009
            • 118
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Dzięki za sugestie rozumiem że u Ciebie furka tak ławo się nie ugina?

Poczekam jeszcze na opinie innych (oczywiście to nie znaczy że nie liczę się z Twoją opinią)
            BORA aka xbora

Komentarz

• tom2212
              RS
              • 2008
              • 3892

wg mnie jest wszystko ok Piszesz że wciskałeś z dość dużą siła a to znaczy że jest ok olej pracuje w normie , a że opada powoli to nic spróbuj go pociągnąć i będzie pracował z porównywalną siłą co w górę. Nie masz się co martwić

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 22:41 ]
              Zamieszczone przez BORA
              Auto jak się przyspiesza to unosi się z przodu, a jak się hamuje to siada
              to jest normalne

Komentarz

• Tony065
                RS
                • 2009
                • 2487
                • Octavia I (1U2)
                • ARX 1.8 20VT 150 KM

moje ori też trzeba było z siłą rozciągać a autem bujało jak starą łajbą. jak wstawiłęm B4, zrobiło się sztywno jak w tramwaju, ale do jakichś 10kkm. jak zrobiłem 15kkm to już zaczyna bujać autem. jeszcze sprawdzę czy aby któryś nie wylał i może da się zgłosić reklamację, ale może być ciężko. następne będą kayab-g. za wymianę dałem w lipcu zeszłego roku 200zł, więc chyba nie jest drogo.
                Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                @ by Tune-up Gdańsk
                TDI VP++ i jeszcze rośnie
                Antek

Komentarz

• alfee
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2583

czytam wasze opinie i ... muszę napisać.

W szkole mnie uczyli, że amortyzator pracuje tylko w jedną stronę. I to zjawisko zawsze się potwierdza w rzeczywistości. Więc amorek powinno dać się wcisnąć dość lekko. Tak jak to jest na twoim filmiku BORA, ale rozciągnięcie go to już wymaga siły. A w twoim przypadku amortyzator opada pod własnym ciężarem prawie bez oporu. Więc jego tłumienie jest bliskie zeru. Czeka cię dość szybka wymiana.
                  Alfee
                  Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                  Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• tom2212
                    RS
                    • 2008
                    • 3892

alfee, jutro nagram swoje które mam nowe i identycznie się zachowują jak te więc w tym Ciebie nie poprę

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 22:48 ]
                    u mnie są firmy sachs czy jakoś tak

Komentarz

• alfee
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2583

Zamieszczone przez tom2212
                      alfee, jutro nagram swoje które mam nowe i identycznie się zachowują jak te więc w tym Ciebie nie poprę
                      moje amorki tylne "wychodzą" około 1 cm na 5s i to jest po przebiegu 150 kkm. I taki stan uważam jeszcze za zadowalający.
                      Natomiast wciśnięcie ich nie wymaga użycia dużej siły.
                      I tak właśnie powinno być.
                      Alfee

Komentarz

• tom2212
                        RS
                        • 2008
                        • 3892

ale pewnie masz gazowe bo w o2 pewnie już takie montowali a tu masz olejaki

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 22:51 ]

Komentarz

• alfee
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2583

pewnie masz gazowe bo w o2 pewnie już takie montowali a tu masz olejaki
                          mam (chyba) gazowo-olejowe. Ale to nie ma większego znaczenia. Natomiast zasada działania amortyzatora jest taka jak pisałem wyżej. Gdyby tłumił w dwie strony, to dentyści by zarabiali miliony
                          Alfee

Komentarz

• tom2212
                            RS
                            • 2008
                            • 3892

alfee, zapodałem link więc zachęcam do lektury :szeroki_usmiech

Komentarz

• alfee
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 2583

tom2212, Cytat z wiki z twojego linku "Odpowiednio dobrane zawory w tłoku zapewniają zróżnicowanie siły tłumienia podczas ściskania (tzw. dobicia) i rozciągania (odbicia) amoryzatora, przy czym siła odbicia jest większa od siły dobicia."

Potwierdza to to o czym piszę
                              Alfee

Komentarz

• tom2212
                                RS
                                • 2008
                                • 3892

wg mnie jest ok

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 22:57 ]
                                na filmie kolega pokazuje tylko siłę dobicia ale już nie ciągnie amorka w dół

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 22:58 ]
                                amorek pod własnym ciężarem opadnie ale to już jutro nagram

Komentarz

• alfee
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 2583

Może bardziej "po ludzku" : Amortyzator musi dać się wcisnąć dość lekko, żeby sprężyna mogła przejąć siłę uderzenia i nie przenieść jej na nadwozie. Natomiast siła zmagazynowana przez sprężynę musi zostać rozproszona/stłumiona przez rozciągnięcie amortyzatora, który w tym momencie ma tę siłę przejąć i nie dopuścić do utraty kontaktu koła z nawierzchnią jezdni. To tak w skrócie

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 23:00 ]
                                  amorek pod własnym ciężarem opadnie
                                  Ale powinien zrobić to znaaaaaaaacznie wolniej. Ten z filmiku jest martwy.
                                  Alfee

Komentarz

• tom2212
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3892

hehe koledze zrobimy zamieszanie w głowie ale kup nowe amorki i przetnij taśmę przy czym nowe amorki są ściśnięte i co się stanie ? amor się rozpręży i tak samo tu amor wraca do swojej wyjściowej pozycji

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 23:05 ]
                                    Gdyby był martwy to luźno by pracował tzn w górę jak i w dół. Po odkręceniu od górnego mocowania nie wracałby do swojej pozycji.

Komentarz

• BORA
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 118
                                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

wg mnie jest wszystko ok Piszesz że wciskałeś z dość dużą siła a to znaczy że jest ok olej pracuje w normie , a że opada powoli to nic spróbuj go pociągnąć i będzie pracował z porównywalną siłą co w górę. Nie masz się co martwić
                                      Wiesz ale to chyba są gazowe amorki producent SACHS nr 81-4901-556-175

Zamieszczone przez Tony065
                                      moje ori też trzeba było z siłą rozciągać a autem bujało jak starą łajbą. jak wstawiłęm B4, zrobiło się sztywno jak w tramwaju, ale do jakichś 10kkm. jak zrobiłem 15kkm to już zaczyna bujać autem. jeszcze sprawdzę czy aby któryś nie wylał i może da się zgłosić reklamację, ale może być ciężko. następne będą kayab-g. za wymianę dałem w lipcu zeszłego roku 200zł, więc chyba nie jest drogo.
                                      No ja właśnie miałem wymieniać na kayaby excel-g ale gdybym nie musiał to byłoby dobrze..

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 22:48 ]
                                      u mnie są firmy sachs czy jakoś tak
                                      U mnie z tyłu też Sachs..

ale pewnie masz gazowe bo w o2 pewnie już takie montowali a tu masz olejaki
                                      Właśnie to są chyba gazówki bo pisało na nich coś "Gas" i uważać na ciśnienie..

na filmie kolega pokazuje tylko siłę dobicia ale już nie ciągnie amorka w dół
                                      Zgadza się w dół amorek wysuwał się sam bez mojej pomocy..
                                      BORA aka xbora

Komentarz

• alfee
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 2583

amor się rozpręży i tak samo tu amor wraca do swojej wyjściowej pozycji
                                        Rozpręży się gazowy bądź gazowo-olejowy. Olejak nie zmieni pozycji.

Gdyby był martwy to luźno by pracował tzn w górę jak i w dół.
                                        Nie całkiem - zależy które zaworki już dokonały żywota i ile z nich, Bo jest ich wewnątrz amortyzatora kilka .
                                        Alfee

Komentarz

• tom2212
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 3892

na diagnostyce mówili mu że ma ok więc raczej się nie mylą Co do filmiku to już chciałem iść ale karolcia mi to wybiła z głowy

Komentarz

• alfee
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 2583

na diagnostyce mówili mu że ma ok więc raczej się nie mylą
                                            :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 23:15 ]
                                            Zamieszczone przez BORA
                                            Wiesz ale to chyba są gazowe amorki producent SACHS nr 81-4901-556-175
                                            Zamieszczone przez BORA
                                            Właśnie to są chyba gazówki bo pisało na nich coś "Gas" i uważać na ciśnienie..
                                            Zamieszczone przez BORA
                                            Zgadza się w dół amorek wysuwał się sam bez mojej pomocy..
                                            powinien się wysuwać sam, ale robi to za szybko.
                                            Alfee

Komentarz

• BORA
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 118
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

No wiadomo że test trzepaków to nie jest wyznacznik.. dlatego ten temat..
                                              BORA aka xbora

Komentarz

• tom2212
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3892

BORA, wiesz zawsze można wymienić

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 23:17 ]
                                                Zamieszczone przez alfee
                                                powinien się wysuwać sam, ale robi to za szybko.
                                                jest za ciężki :diabelski_usmiech

Komentarz

• BORA
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 118
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Kurde Panowie wymienić można ale jak by nie trzeba było to wolałbym nie bo to za same amorki z osprzętem 800zł..

Dalej czekam na sugestie..
                                                  BORA aka xbora

Komentarz

Pracuję...